De Kennemer Zweefvliegclub heeft zeven zweefvliegtuigen voor de leden. Afhankelijk van je opleiding en je ervaring mag je op de verschillende types vliegen.

  

Ka-8 (PH-380, KB)

De Ka-8 is in de jaren '60 door de leden van de KZC gebouwd.
Tot 2003 heeft de Ka-8 dienst gedaan als vliegtuig waarin solisten konden oefenen, deze rol is nu over genomen door de ASK-23, maar de Ka-8 is nog een graag geziene gast op vliegdagen. Het toestel is gebouwd uit staalbuis, hout en linnen.

 

Ka-6 (PH-381, KZ)

Net zoals de Ka-8 is de Ka-6 in de jaren '60 gebouwd door de leden van de KZC. Omdat het toestel iets betere prestaties heeft dan de Ka-8 werd het ingezet voor prestatievluchten en gevorderde vliegers. Het toestel is geheel uit hout vervaardigd en wordt nog regelmatig gevlogen door liefhebbers van oude houten vliegtuigen.

 

ASK-21 (PH-1290, KG)

De ASK-21 is het werkpaard van de KZC-vloot. Het is een tweezits-zweefvliegtuig die ter vervanging van de oudere ASK-13 in de vloot is gekomen. Het toestel wordt gebruikt voor de opleiding waarbij de instructeur achterin zit en de leerling voorin. Onze kennismakingsstarts vinden ook plaats op dit vliegtuig. Ook worden er regelmatig bij kampen op andere velden leuke prestaties met dit toestel gevlogen.

 

DG-1000S (PH-1592, DG)

De DG-1000S is de nieuwe aanwinst van de KZC en is aangeschaft in het voorjaar van 2016. Deze moderne tweezitter (met 18 of 20 meter spanwijdte) levert aanzienlijk betere prestaties dan onze oudere ASK-21. Tevens heeft deze kist een elektrisch intrekbaar landingsgestel. Dit vliegtuig wordt zowel gebruikt voor lessen en kennismakingsstarts, alsmede prestatievliegen en overlandvluchten.

 

ASK-23 (PH-775, KA)

Na voldoende ervaring op de tweezitters op te hebben gedaan, is het voor leerlingen tijd voor de volgende stap en mogen zij voor het eerst alleen vliegen. Dit gebeurt op de ASK-23, hetgeen een eenpersoons uitvoering is van de ASK-21 waarop de opleiding heeft plaatsgevonden. De ASK-23 heeft in onze opleidingsvloot in 2003 de plaats in genomen van de Ka-8, welke nog steeds in ons bezit is. Na voldoende ervaring op de ASK-23 op te hebben gedaan kan er over gestapt worden naar de LS-4.

 

LS-4 (PH-982, KE)

De LS-4 is in de vloot van de KZC een manusje van alles. Het vliegtuig heeft een intrekbaar wiel en mede hierdoor uitstekende vliegprestaties. Hierdoor is het toestel uitermate geschikt voor het vliegen van prestaties en wedstrijden, waarvoor het ook regelmatig gebruikt wordt. Maar door de goede vliegeigenschappen is het toestel ook geschikt voor onze ervaren leerlingen en hierdoor een graag geziene gast op het Langeveld.

 

LS-8 (PH-1457, KL)

De LS-8 is sinds 2010 in de vloot van de KZC opgenomen als onze topkist en wordt gebruikt door ervaren vliegers die wedstrijden of prestaties willen vliegen of gewoon een leuke lange vlucht willen maken. Het toestel heeft afneembare vleugeleinden, waardoor de spanwijdte 15 of 18 meter is. Het toestel is regelmatig bij wedstrijden te zien en heeft er de afgelopen jaren regelmatig voor gezorgd dat de KZC-vlieger op het podium plaats mocht nemen.