De Kennemer Zweefvliegclub heeft zeven zweefvliegtuigen voor de leden. Afhankelijk van je opleiding en je ervaring mag je op de verschillende types vliegen.

  

Ka-8 (PH-380, KB)

De Ka-8 is in de jaren '60 door de leden van de KZC gebouwd.
Tot 2003 heeft de Ka-8 dienst gedaan als vliegtuig waarin solisten konden oefenen, deze rol is nu over genomen door de ASK-23, maar de Ka-8 is nog een graag geziene gast op vliegdagen. Het toestel is gebouwd uit staalbuis, hout en linnen.

 

Ka-6 (PH-381, KZ)

Net zoals de Ka-8 is de Ka-6 in de jaren '60 gebouwd door de leden van de KZC. Omdat het toestel iets betere prestaties heeft dan de Ka-8 werd het ingezet voor prestatievluchten en gevorderde vliegers. Het toestel is geheel uit hout vervaardigd en wordt nog regelmatig gevlogen door liefhebbers van oude houten vliegtuigen.

 

ASK-21 (PH-1290, KG)

De ASK-21 is het werkpaard van de KZC-vloot. Het is een tweezits-zweefvliegtuig die ter vervanging van de oudere ASK-13 in de vloot is gekomen. Het toestel wordt gebruikt voor de opleiding waarbij de instructeur achterin zit en de leerling voorin. Onze kennismakingsstarts vinden ook plaats op dit vliegtuig. Ook worden er regelmatig bij kampen op andere velden leuke prestaties met dit toestel gevlogen.

   

ASK-21B (PH-1637, KJ)

Info volgt later 

 

ASK-23 (PH-775, KA)

Na voldoende ervaring op de tweezitters op te hebben gedaan, is het voor leerlingen tijd voor de volgende stap en mogen zij voor het eerst alleen vliegen. Dit gebeurt op de ASK-23, hetgeen een eenpersoons uitvoering is van de ASK-21 waarop de opleiding heeft plaatsgevonden. De ASK-23 heeft in onze opleidingsvloot in 2003 de plaats in genomen van de Ka-8, welke nog steeds in ons bezit is. Na voldoende ervaring op de ASK-23 op te hebben gedaan kan er over gestapt worden naar de LS-4.

 

LS-4 (PH-982, KE)

De LS-4 is in de vloot van de KZC een manusje van alles. Het vliegtuig heeft een intrekbaar wiel en mede hierdoor uitstekende vliegprestaties. Hierdoor is het toestel uitermate geschikt voor het vliegen van prestaties en wedstrijden, waarvoor het ook regelmatig gebruikt wordt. Maar door de goede vliegeigenschappen is het toestel ook geschikt voor onze ervaren leerlingen en hierdoor een graag geziene gast op het Langeveld.

 

ASW-27B (PH-1631, KL)

De ASW27b is hét prestatie vliegtuig van de KZC. Deze kist heeft een spanwijdte van 15 meter, en beschikt over flaps. Daarmee kan in elke vluchtfase het meest efficiënte vleugelprofiel geselecteerd worden. Dit zorgt er voor dat er met hoge snelheden optimaal gevlogen kan worden, maar ook in de thermiek is dit vliegtuig bijzonder goed te vliegen. De '27' is uitgerust met een modern navigatie systeem, muggenpoetsers en watertanks om bij goed weer nog sneller te vliegen. De ASW27 is het complete pakket om goed te kunnen presteren bij wedstrijden en met overlandvluchten, en daarom zeer geliefd bij menig KZC'er.